2008. október 6., hétfő

A szakkoli nyitott körei

A szakkollégiumi munka egyik alapja a szakkolis körök. A szakkolis körök egy része nyitott, vagyis nem kollégiumi tagok is részt vehetnek rajtuk. Ebben a félévben a szakkollégium az alábbi nyitott köröket hirdeti meg:

Aktuális világgazdasági folyamatok és gazdaságpolitikai problémák
Menedzsment és a Biblia – Időtálló esettanulmányok
Recent Trends of World International Tourism
Gerilla marketing – alternatív eszközök a gyakorlatban



Aktuális világgazdasági folyamatok és gazdaságpolitikai problémák (Dr. Antalóczy Katalin)
A szakmai kör célja, hogy az érdeklődő hallgatók megismerjék, megértsék és elemezni tudják a mai világgazdasági folyamatok lényegét, egy-egy különösen izgalmas területét (globalizáció, külföldi közvetlen befektetések, nemzetközi pénzügyi rendszer, a jelenlegi pénzügyi válság gyökerei, hatásai, következményei), illetve ennek gazdaságpolitikai kihívásait.
Időpontok: Tatabányán keddenként október 21-től 16:00-17:15Budapesten csütörtökönként október 16-tól 16:00-17:15
Jelentkezés határideje: 2008. október 20. a szakkoliban vagy az antaloczy.katalin@mutf.hu címen.


Menedzsment és a Biblia – Időtálló esettanulmányok (Dr. Tomka János)
A természettudományokban és a mérnöki munkában, ha egy jelenséget meg akarunk ismerni, akkor kísérletezünk, vagy különböző modelleket készítünk. A menedzsmentben komoly kísérletekre ritkán adódik lehetőség, a szervezetekben zajló folyamatok igazi megismerése és elemzése pedig hatalmas ráfordítást igényel. Ugyanakkor nem mondhatunk le az ismeretlen jelenségek, a reakciók, a tendenciák és a jövő lehetséges forgatókönyveinek tanulmányozásáról. Ehhez az esettanulmány módszer nyújthat hatékony segítséget, de az esetek relevanciájával, időszerűségével és általánosíthatóságával kapcsolatban sokan szkeptikusak. A Biblia meglepően sok vezetési esetet mutat be, melyek tanulságai egyrészt kiállták az évezredek próbáit, másfelől megdöbbentően aktuálisak és jól alkalmazhatók napjainkban is. Az őszi program öt fontos menedzsmentproblémára öt bibliai esettanulmány segítségével keresi a megoldást.A sorozat témái:1. A menedzsment alapfeltétele a delegálás: Jetro tanácsa Mózesnek2. Vezetés a gyorsan változó világban: Nehémiás ötvenkét nap alatt újraépíti Jeruzsálem kőfalát3. Menedzsment versus szeretet: Vezetési leckék egy római századostól4. A tehetségmenedzsment alapelvei: Felelősség a talentumokért5. A döntés kihívása: Pilátus dilemmái
Időpontok:Tatabányán: 2008. október 28. és november 25. között minden kedden 16:00-17:15Budapest: 2008. október 29. és november 26. között minden szerdán 16:00-17:15
A kurzus résztvevői:Az előadó szeretettel vár minden érdeklődő kollégát: hallgatókat, oktatókat és munkatársakat. Nincs szükség menedzsment, illetve bibliai előtanulmányokra, a legfontosabb szakmai és háttérinformációk beépülnek az előadásba.
Jelentkezés határideje: 2008. október 20. a szakkoliban vagy a janos.tomka@kpmg.hu címen

Recent Trends of World International Tourism (dr. Mundruczó Györgyné)
A szakmai kör célja kettős:1) fórumot biztosítani a világ nemzetközi turizmusa főbb piaci trendjeinek tanulmányozására és megvitatására.2) fejleszteni a résztvevő hallgatók angol nyelvű szakmai szókincsét és prezentációs kommunikációját.
Kéthetenként meghívott vendégelőadó rövid előadást tart angol nyelven, amelyet kötetlen eszmecsere, beszélgetés követ (1. Piaci trendek a brit kiutazó turizmusban, 2. Szállodafejlesztési irányok Európában, Ázsiában és Közel-Keleten, 3. A diszkont légi közlekedés üzleti kihívásai napjainkban, 4. Egyéb, a hallgatók által javasolt témák)
Minden csatlakozó hallgató választ az érdeklődésének megfelelő témát és forráskutatással elkészít egy kb. 10 oldalas tanulmányt angol nyelven.
Jelentkezés határideje: 2008. október 20. a szakkoliban vagy a mundruczo.gyorgyne@mutf.hu címen.

Gerilla marketing – alternatív eszközök a gyakorlatban (Kenéz András)
A kör témája a marketingkommunikáció új eszközeinek alkalmazása. A gerilla marketing és az online eszközök áttekintése mellett azok használatának előnyei és korlátai, eredményének értékelése kapnak hangsúlyt. A kör tagjai kidolgoznak egy kommunikációs kampányt, amiben a hagyományos eszközök használata nélkül (vagy azok minimalizálásával) érik el a célközönséget.A kör időpontja: az első 2 alkalom - Tatabányán kedden délután - Budapesten csütörtökön délutánután a kampánytervnek megfelelően 2-4 hetente.
Jelentkezés határideje: 2008. október 20. a szakkoliban vagy a kenez.andras@mutf.hu címen.

Nincsenek megjegyzések: